Voorwoord:

VZW De Ponyhoeve heden AAT centrum VZW De Ponyhoeve, werd opgericht in 1998.

AAT staat voor Animal Assit Therapie, therapie geassisteerd door dieren

Door contact van een blinde persoon met paarden, pony’s, werd bevestigd dat deze dieren een hulpmiddel zijn om onder andere het (zelf)vertrouwen te verbeteren, grenzen te verleggen, het levens comfort bij fysieke beperking te verbeteren, communicatie te verbeteren, enz …

Dit zijn enkele voorbeelden:

Het AAT centrum heeft de eigenheid steeds à la carte te werken, dit wil zeggen op maat van de persoon. Geen standaard programma!

Het eerste bezoek is steeds vrijblijvend. Voor dit bezoek  rekenen wij anderhalf uur, met een rondleiding en een gesprek over de behoeften van de geïnteresseerde. Bij verdere afspraak is een eerste sessie van ongeveer twee uur voorzien, waarna pas over een eventuele samenwerking gepraat wordt. De éérste sessie is steeds gratis.


Wij geven graag een voorbeeld van de meerwaarde van onze werking.


Vb kindje X is 5 jaar en geeft door zuurstof tekort bij de geboorte een beperking om te stappen. Zij evenwicht is beperkt en is reeds jaren in begeleiding bij een kinesist om beter te leren staan of de mogelijkheid te krijgen om te stappen. Via wekelijkse activiteit met een pony op maat van het kindje wordt zijn bekken omgeven, geactiveerd en wordt zijn evenwicht beter.

X gaat naar de derde kleuterklas, maar voelt zich beperkt tegenover zijn vriendjes, zij kunnen lopen, springen … zo nodigen wij via de ouders van het kindje zijn school uit om met zijn klasje even tot het AAT centrum te komen. Dan kan hij tonen aan zijn klasgenootjes dat hij wel iets meer kan.

Wij lieten kindje X eerst op de pony, tonen hoe hij kan omgaan met zijn pony. Daarna mochten zijn klasgenootjes ook om beurt op de pony zodat ze konden aanvoelen dat het niet zo gemakkelijk is. (reacties) Oei! Amaai! Wat wiebelt dat en X kan dit super goed

Ook bij de kinesist is er opmerkelijk vooruitgang. Sinds X met de pony omgaat, is hij veel vlugger relaxed en ontspannen. Wanneer de kinesist vraagt hoe het gaat met de pony , ontstaat er een rustgevende gesprek terwijl de kinesist zijn werk doen bij het kind. X babbelt vrijuit over zijn ervaring steeds opnieuw.

Psychologisch is dit zeer belangrijk voor X ook de kinesist merkt een beter resultaat op in een korte termijn. De tijd die hij nodig heeft om te ontspannen voor massage is veel korter.